Tematyczne bufety podczas przyjęcia

Tematyczne bufety coraz częściej pojawiają się na polskich ślubach, ale nie jest to jeszcze popularna weselna atrakcja. Jednak w dzisiejszych czasach przywiązujemy coraz większą wagę do jedzenia – jego jakości, produktów, z których jest zrobione, a także oryginalnych smaków. Ciągle szukamy czegoś nowego i eksperymentujemy w kuchni, a nasze talerze są coraz bogatsze w oryginalne i apetyczne potrawy. Dlatego tematyczny bufet podczas przyjęcia weselnego zawsze jest strzałem w dziesiątkę.

Chętnie przedstawię Ci siedem propozycji, które według mnie doskonale sprawdzą się niemal na każdym weselu.

Tematyczny bufet pełen warzyw i owoców

W naszym otoczeniu jest coraz więcej wegetarian i wegan, którzy całkowicie odrzucili jedzenie mięsa, a niektórzy również produktów odzwierzęcych, jak jajka czy mleko. Jednak bufet wegetariański, czy nawet wegański, może być wspaniałym kulinarnym doświadczeniem nie tylko dla nich – wręcz przeciwnie! Takie zakąski zawsze stanowią największą atrakcję dla tych z Gości, którzy na co dzień spożywają mięso. Pozwól ich kubkom smakowym zatopić się w nowych kulinarnych doznaniach.

Bo Polacy kochają grilla

Jestem pewna, że jak słyszysz słowo „grill”, Twoim pierwszym skojarzeniem jest ociekająca tłuszczem, przypieczona kiełbaska. I nie ma w tym kompletnie nic złego, to właśnie nasza narodowa potrawa podczas wakacyjnego grilla 😉 Jednak na tematyczny bufet weselny proponuję Ci troszkę inne smaki – wysokogatunkowe mięsa, ryby i warzywa. Wszystko w towarzystwie wybornych przypraw i aromatów. Jestem pewna, że na grill w takim wydaniu, Twoi goście spojrzą zupełnie inaczej.

Szwedzki stół prosto z… Francji!

Przenieśmy się na chwilę do pięknego Paryża, gdzie deska wędlin i serów jest totalnym must have każdego towarzyskiego spotkania. Pięknie ułożone, wolno dojrzewające sery, przeplatane z miękkim camembertem, w otoczeniu pysznych, różnorodnych wędlin, serwowane z cudownymi dipami lub soczystymi oliwkami. W wersji trochę słodszej – z owocami. Niebo dla oczu i podniebienia.

Możesz też iść o krok dalej i – po konsultacji z sommalierem – przy bufecie ułożyć, pięknie wykonany przez firmę od papeterii, przewodnik po winach, które będą doskonale komponować się z konkretnym smakiem i aromatem serów i wędlin. Oczywiście nie zapomnij również o tym, by owo wino było tuż przy bufecie.

Bufety tematyczne na weselu

Zdjęcie 1 | Zdjęcie 2

Pasta i basta!

Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby włoskiej kuchni, pora więc przemyśleć tematyczny bufet rodem z Włoch: makarony. W końcu najbardziej romantyczna bajkowa scena to ta, na której Zakochany Kundel jadł wraz z wybranką swego serca pyszne spaghetti. Jak pomyślisz o tym w ten sposób, pewnie zastanowisz się, dlaczego pasta nie jest na weselach standardem – tak jak rosół.

Smakowity Neapol

Pozostając we włoskich klimatach, przenosimy się prosto do Neapolu, gdzie narodziła się słynna neopolitana. Nie, nie mylisz się – moją kolejną propozycją tematycznego bufetu jest… pizza! Jadłaś kiedyś pizzę na weselu? No właśnie, myślę, że Twoi Goście również nie. Czy nie uważasz, że byłoby to ciekawą atrakcją? Neapolitana, margherita, rzymska… aż ślinka cieknie na samą myśl!

Jeżeli wśród zaproszonych Gości są też dzieci, wyobraź sobie ich poruszenie! Na pewno nie będą miały problemu z apetytem, bo kto nie lubi pizzy?


Zdj. Britney Clause Photography

Tematyczny bufet dla miłośników sushi i owoców morza

Zmieniając troszkę klimat na lżejszy, czas zaopiekować się smakoszami tego, co oferują nam morza i oceany. Jeżeli lokal, w którym odbędzie się Twoje wesele, oferuje stół z owocami morza, lub znasz wyśmienity catering, nie ma się co zastanawiać. Ryby i owoce morza są lekkie, smaczne i doskonale prezentują się na talerzu. Musisz tylko mieć pewność, że wszystkie produkty są świeże i z pewnego źródła, a także, że miejsce, w którym będzie stał tematyczny bufet, ma dobrą klimatyzację.

Gotowanie na żywo

Niezależnie, na który wariant się zdecydujesz, koniecznie przemyśl zaserwowanie tematycznego bufetu w postaci stacji live cooking. Ugotujesz dwie pieczenie (lub atrakcje) na jednym ogniu. Występ kucharza na żywo zawsze jest ciekawą alternatywą do standardowych rozrywek serwowanych podczas przyjęcia. Sushi master, Włoch podrzucający ciasto do pizzy czy grill rozłożony w ogrodzie lub na tarasie przyciągną oko i… nos, bowiem zapachy roznoszące się wokół będą dodatkową ucztą dla zmysłów.

 

Wiele osób w dzisiejszych czasach wybitnie ceni kuchnię na wysokim poziomie. Chodzimy do genialnych restauracji, mamy dostęp do nieograniczonej liczby przepisów, a także wyszukujemy małych lokalnych dostawców, by spożywane przez nas posiłki były dobre jakościowe. Właśnie dlatego tematyczny bufet może być cudowną atrakcją dla Gości weselnych – w końcu w każdym z nas mieszka smakosz konkretnej kuchni.

 

Zdjęcie główne: Paula Romanowska