Kwiaty, piękne w dłoni Panny Młodej, w jej włosach, w weselnej sali, butonierce Pana Młodego. Stanowią element dekoracji, pięknie pachną i… smakują. Coraz bardziej popularne staje się wykorzystanie kolorowych kwiatów w kuchni, z kwiatów tworzy się nie tylko konfitury (z płatków róży), syropy (z czarnego bzu), ale i sałatki oraz dekoracje wyrobów cukierniczych. Dlaczego by nie włączyć kwiatów do dekoracji weselnych smakołyków? Wyglądają przepięknie, świeżo i wciąż zaskakująco, a i mogą dodać walorów smakowych. Sprawdźmy, jakie kwiaty można spokojnie jeść i jak niektóre z nich wyglądają na weselnych tortach.

Jadalne kwiaty: aksamitka, anyż, bazylia
pospolita, begonia, bez lilak, bez czarny, bratek ogrodowy, chaber bławatek,
cykoria podróżnik, czosnek, dynia zwyczajna, fiołek trójbarwny, fiołek wonny,
fasola wielokwiatowa, goździk ogrodowy, groszek jadalny, hibiskus, kolendra,
komosa, koniczyna biała, koniczyna łąkowa, koper ogrodowy, lawenda wąskolistna,
mniszek lekarski, mięta, nagietek lekarski, nasturcja większa, niecierpiek,
ogórecznik lekarski, pierwiosnek, pomarańcza gorzka, prawoślaz lekarski,
pelargonia, róża, rumianek, słonecznik zwyczajny, stokrotka pospolita, szałwia
błyszcząca, szałwia lekarska, wiesiołek dwuletni, wrzos zwyczajny

Zdjęcie: www.thelane.com www.rusticweddingchic.com

Zdjęcie: www.rusticweddingchic.com www.stylemepretty.com
Zdjęcie: www.weddingwire.com
Zdjęcie: www.rusticweddingchic.com www.weddingwire.com
Zdjęcie: www.rusticweddingchic.com www.stylemepretty.com